Voorwoord

Leiden, maart 2023.

Beste lezer,

Namens de Leidse Bond van Speeltuinverenigingen, van harte welkom op deze site.

Hier vindt u de geschiedenis van de speeltuinen, vanaf het allereerste begin tot aan de dag van vandaag. Op deze website wordt de geschiedenis van de huidige 14 speeltuinverenigingen beschreven. Eveneens vindt u beschrijvingen van een paar speeltuinverenigingen die helaas verdwenen zijn, als ook achtergronden van de initiatiefnemers van het speeltuinwerk in Leiden.

Het historisch onderzoek naar het Leidse speeltuinwerk was een enorme klus.

Heel veel oud materiaal, veel nog met de hand en vulpen geschreven in soms nauwelijks leesbaar handschrift moest uitgespit worden.

Gelukkig heeft het bestuur van de Leidse Bond van Speeltuinverenigingen Cor Smit, de Leidse stadhistoricus, enthousiast bereid gevonden om dit uitputtende werk aan te gaan. Dit heeft geleid tot deze website met een prachtig eindresultaat. De Leidse stadhistoricus Cor Smit was verantwoordelijk voor al het uitzoeken en het schrijfwerk. De website zelf werd gebouwd door Kees van der Aarsen, al jarenlang bestuurslid bij een van de verenigingen en sinds lang de digitale ankerman van de Leidse Bond van Speeltuinverenigingen.

De Leidse Bond van Speeltuinverenigingen heeft deze website laten opzetten naar aanleiding van haar 75 jarig bestaan. De Bond hoopt dat u veel leesplezier zult beleven van de geschiedenis van de Leidse speeltuinen. De speeltuinen die in allerlei opzichten de jeugd in het verleden veel te bieden hadden en die vandaag de dag nog veel voor het sociale leven In Leiden betekenen.

En u kunt zelf daarover vertellen. Schrijf vooral uw eigen herinneringen aan uw speeltuin op en stuur ze ons toe – het liefst natuurlijk met een mooie foto erbij. Wij plaatsen uw verhaal dan op onze website onder het kopje Herinneringen.
Zo blijft deze website groeien en wordt de geschiedenis van de Leidse speeltuinen steeds vollediger. En natuurlijk houden wij ook de andere stukken op de website actueel!

Deze website is mede mogelijk gemaakt door onze sponsoren die wij zeer dankbaar zijn voor hun bijdragen.

Tevens hebben veel speeltuinverenigingen zelf veel informatie aangeleverd, waarvoor we ook zeer dankbaar zijn. En alle anderen die zich hebben ingespannen om deze website tot stand te brengen. Veel dank.

De Leidse Bond van Speeltuinverenigingen.