Vogelenwijk

Clubhuis in aanbouw 1974

Op 22 mei 1946 richten bewoners van de Vogelenwijk een speeltuinvereniging op. De Vogelenwijk (of Vogelwijk) is een klein middenklasse-buurtje, westelijk van de Rijnsburgerweg, tegen Oegstgeest aan. Veel bewoners worden lid. Een klein jaar later stelt de gemeente een terrein beschikbaar voor een ‘speelweide’. Al snel staan er goal- en korfbalpalen en een wip, maar veel meer is er niet. Geen clubhuis, zelfs geen waterkraan.

Misschien daardoor loopt de animo snel terug. In 1951 wil men de tuin opheffen. Opgepept door de Leidse NUSO-bestuurder Vijlbrief gaat men door. De tuin gaat weer open en de vereniging weet subsidie voor activiteiten te krijgen. Er komt ook een spaarfonds om te gaan kamperen: kamperen (op de speeltuin) is nu nog steeds een succesvolle activiteit bij Vogelenwijk! Men spaart ook voor speeltoestellen en in 1958 komt er zelfs een grote glijbaan. Dan komt er eindelijk toch een wateraansluiting. Een clubhuis is er voorlopig nog niet. Vogelenwijk gebruikt in plaats daarvan de kantine van voetbalvereniging Pomona.

Misschien is het door het ontbreken van een eigen clubhuis, dat de vereniging in de jaren zestig kwakkelt – al zie je dat in deze jaren bij veel meer verenigingen. Wat er nog eens bijkomt, is dat voortdurend de dreiging van verhuizing boven het hoofd hangt, vanwege het gemeentelijk uitbreidingsplan Pesthuispolder 1960. Uiteindelijk kan de tuin blijven waar ze is.

In 1974 is het eindelijk zo ver: de bouw van een clubhuis kan beginnen. In mei 1975 gaat “’t Vogelnest” open. Daarna gaat het eigenlijk steeds beter met de speeltuinvereniging Vogelenwijk. Behalve voor ruimte om te spelen, is er nu ook plaats voor knutsel- en kookclubjes.

Wanneer begin deze eeuw het Deltaplan voor veilige speeltuinen wordt uitgevoerd, kiest Vogelenwijk voor een compleet andere opzet van de speeltuin. Het moet avontuurlijker en natuurlijker, met water en zand. In 2006 begint de transformatie. Er komt een speelvijver met brug, kabelpont en balanceertouw. Natuurlijk wordt er voor gezorgd dat het veilig blijft voor de allerkleinsten. Tegelijkertijd wordt de speeltuin toegankelijker, en beter bruikbaar voor mindervalide kinderen. Men creëert bovendien ruimte voor oudere kinderen om te hangen of een balletje te trappen.

Speelwater Vogelenwijk
Speelwater Vogelenwijk

In maart 2007 wordt de speeltuin feestelijk heropend met een ballonnenwedstrijd en een indrukwekkende roofvogelshow. De nieuwe opzet is een groot succes. Kinderen komen overal vandaan om hier te spelen. Ook de kinderen van de nabijgelegen kinderopvang Pimmetje maken er graag gebruik van.

In het clubhuis is het eveneens druk. Er staat dan ook een tafelvoetbalspel en een tafeltennistafel. Vaste clubjes zijn er tegenwoordig niet meer voor kinderen: zelf buiten spelen heeft de voorkeur in deze tijd van beeldschermen. Maar er worden wel veel activiteiten georganiseerd. Het kamperen is al genoemd. Er zijn regelmatig workshops, waar kinderen knutselen, koken of zich met techniek bezig houden, onder meer verzorgd door Technica 10. Natuurlijk wordt Sinterklaas jaarlijks gevierd.

Skysurf Vogelenwijk
Skysurf Vogelenwijk

Het clubhuis wordt daarnaast door veel anderen gebruikt. Er zijn yoga- en pilatesclubs, ook voor ouderen, koffieochtenden, vergaderingen etc. De meeste activiteiten worden niet door de vereniging zelf georganiseerd, maar ze vinden wel een thuis in het clubhuis. Via deze verhuur komt Vogelenwijk aan inkomsten, net als via het lidmaatschap. Maar de toegang zelf is voor iedereen gratis. Alleen de kinderopvang betaalt toegangsgeld. Een vrijwillige bijdrage is natuurlijk wel hartstikke welkom.

Meer actuele informatie over speeltuin is te vinden op de website van speeltuin Vogelenwijk.