LBS NIEUWS
26-4-2009

Leiden speelde met kleur op 19 april 2009
KINDEREN VOOR ÉÉN DAG DE BAAS.

Eindelijk was het dan zover. Na maanden van voorbereiding kon op zondag 19 april het project 'Leiden speelt met Kleur' tot uitvoering gebracht worden. Een project met financiele ondersteuning vanuit Ruimte voor Contact waarin ontmoeting van allochtonen en autochtonen buurtbewoners centraal stond.
Het thema van de dag was dat kinderen voor een dag de baas waren in de speeltuin, gelijk aan de Dag van het Kind, een Turkse feestdag. Die valt op 23 april (23 nisan). De dag is in 1920 ingesteld door een staatsman die Atatürk, de Vader van de Turken, wordt genoemd. Mustafa Kemal roept deze dag uit tot een nationale herdenkingsdag voor alle kinderen die tijdens de Eerste Wereldoorlog en de oorlog voor de nieuwe Turkse staat zijn omgekomen. Op 23 april wordt herdacht als de dag waarop de opbouw van de nieuwe staat is begonnen. Tenslotte wordt op die dag alle kinderen in de nieuwe staat in het zonnetje gezet want  “Kinderen zijn een nieuw begin voor wat morgen is.” Ze moeten als ze volwassen zijn geworden het land besturen. In Leiden werd op vier speeltuinen een van de kinderen de 'baas van de speeltuin' gemaakt. Ze kregen als opdracht mee de speeltuin zo goed mogelijk en naar eigen inzicht 'te besturen'.  De burgemeester ging alle speeltuinen af en genoemde de spelende kinderen symbolisch tot baas van de speeltuinen.

Kindertheater De Droomiers,  een spellencircuit met Oud-Hollandse en Turkse spelen, zang en dans, pannavoetbal. Dat is slechts een greep uit het gevarieerde programma van  het project wat op vier speeltuinen De Doorbraak, Ons Eiland, Merendroom en 't Zonnestraaltje werd aangeboden. De speeltuinverenigingen hebben een kleurrijk programma samengesteld met  diverse migranten zelforganisaties  zoals NAS, Narcis, HTIB. PAOO en Goll. Door die samenwerking ontstonden er gevarieerde aktiviteiten die je niet zo snel op een speeltuin zou verwachten zoals een Oosters theehuis met wereldhappen, workshop wereldmuziek, henna tatoeëren, oud Hollandse en Turkse kinderspelen etc…

Mede door het mooie weer, de enthousiaste samenwerking tussen de speeltuinverenigingen en de migranten zelforganisaties en de inzet van de burgemeester van Leiden, de heer Leferink, werd de dag een groot succes. De ontmoeting tussen de diverse culturen op de speeltuinen leverde zoveel positieve reacties op bij de buurtbewoners zodat iedereen de overtuiging heeft dat het volgend jaar weer moet gaan plaatsvinden. En dat was wel het grootste winstpunt van die dag!